tisdag 6 januari 2009

Lite historia

Vad är det för plats vi ska festa på egentligen?

Jo, huset uppfördes 1940 för att tjäna som värmecentral åt industrierna i området, bland annat de Carnegieska bruken. I pannhuset eldade man med kol och flis som förvarades i stora behållare fästade i taket. Namnet på området kommer från en rödmålad sten, som regelbundet målas om. Enligt sägnen färgades stenen röd av blod när en svensk officer förföljd av danskarna vid deras landstigning dödades och hans blod sprutade över stenen. En annan sägen säger att ett fartyg, under en häftig storm, lyckades få en tross runt stenen och på så sätt lyckades klara sig från att gå under. Enligt fakta ligger stenen där gränsen till Danmark gick innan Sverige erövrat Bohuslän och Halland.

Här hade förr smugglarna en utmärkt plats att lägga till. Röda Sten-området blev med tiden ett ökänt tillhåll för slödder och allsköns skurkar (till skillnad från den 24/1-09!).
Krogarna låg tätt och här rånades sjömännen som just gått iland på sina surt förvärvade hyror. Röda sten var en mycket anlitad lastageplats och här låg flera stora magasinsbyggnader och även glasbruk, trankokeri, salterier m.m.

Jaha, då vet ni lite mer om det... hrm... trevliga ställe vi ska ha festen på!

Inga kommentarer: